sunnuntai 25. elokuuta 2013

Joogaa ilmassa

Kuten lienee jo tullut selväksi, innostun helposti.

Joogatoukka 
Joogassa on lukuisia suuntauksia; Hatha, astanga, flow, yin & yang, kundalini... Kaikki joogamuodot ovat kuitenkin harjoittelua jonka tavoitteena on oppia tuntemaan ja kehittämään itseään sekä voimaan hyvin ja terveellisesti. Kuvauksia eri joogasuuntauksista löydät täältä. Astanga-tyylin jooga on minulle liian dynaamista ja "vauhdikkaan järjestelmällistä", pidän eniten flow- ja yin & yang-joogasta. Flow (Yang) on dynaaminen hengityksen rytmittämä fyysinen harjoitus jossa on sekä voimaa, liikkuvuutta että tasapainoa vaativia liikkeitä. Yin on restoratiivisempia ja erisyisesti sidekudoksia ja ligamentteja venyttäviä liikkeitä sisältävää joogaa. Yin&Yang yhdistää flow:n dynaamiset ja yin:n rauhoittavat liikkeet. Näitä joogamuotoja pääset kokeilemaan ainakin Urban Mandalassa ja Hima:ssa. 

Kaikessa joogaharjoittelussa on fyysisen harjoituksen lisäksi tarkoitus harjoittaa myös mieltä. Itselleni erityisen haastavaa on tehdä harjoitus itseään kuunnellen; Yritän aina tehdä sen vaikeimman version asanasta ja jos se ei heti onnistu, turhaudun. Jooga kehittää kohdallani siis myös fyysisten lihasten ja liikkuvuuden lisäksi mm. kärsivällisyyttä ja sallivuutta omaa itseä kohtaan. Juuri niitä asioita joita tarvitsen arjessakin!

Nyt siihen innostumis-osioon.
Koska jooga on palaamassa aktiivisesti arkeeni, päätin kokeilla myös ilmajoogaa. Innostuimme aiheesta yhdessä kaverini Hennan kanssa ja lähdimme tiistaiaamuna Vertical Clubille ilmailemaan.

Näkymät kankaan sisältä
Tunti alkoi alkurentoutuksella kankaan sisällä istuskellen. Tuntui ihanalta olla painottoman tuntuisessa tilassa, oman itsensä kanssa leijuen. Rentoutuminen tuntui erityisen haastavalta tällä kertaa, koska olin niin innoissani ilmassa killumisesta. Rentoutuksen jälkeen teimme helppoja joogasta tuttuja voimaliikkeitä liinaa apuna käyttäen ja sen kanssa liikkeitä varioiden. Osassa liikkeistä liina lähinnä tuki asentoa ja osassa liinaan piti nojata lähes koko kehon painolla, jolloin erityisesti keskivartalo joutui koville. Aurinkotervehdys sai täysin uuden ulottuvuuden ilmajoogassa!

Dancer´s pose (Natajarasana)
on aika paljon helpompi näin päin
Yllätyin siitä että alkeistason tunnilla lähdettiin tekemään haastavan näköisiä ylösalaisin tehtäviä asentoja liinassa roikkuen. Luottamus kankaaseen lisääntyi  kuitenkin tunnin myötä ja kun uskalsi luottaa itseensä (ja kankaan kestävyyteen) olikin oikeastaan aika helppo ojentautua sulavasti (?) roikkumaan inversioasanoihin. Ohjaaja opasti ammattitaitoisesti ja auttoi tarvittaessa asentoon turvallisesti pääsemisessä ja sieltä poistumisessa. Kuinka upealta ja naiselliselta olo tuntuikaan! Mahtavaa että jotain tällaista missä saa jo heti alussa tällaisia onnistumisen kokemuksia, on tarjollaa. Varsinkin tällaiselle mullehetikaikkinyt-tyypille. Se sallivuus taisi tässä kohtaa unohtua kun halusin saada mahdollisimman näyttävän kuvan itsestäni kankaan kanssa...

Tunti loppui rentoutukseen jossa pötköttelimme kankaan sisällä kuin riippumatossa. Olo tuntui kotelossaan turvallisesti uinuvalta toukalta. Tänne olisin voinut jäädä pidemmäksikin aikaa ja rentoutuminenkin tuntui helpommalta.

Harjoituksen jälkeen olo erityisesti selkärangan ja lantion alueella oli todella vetreä ja tuntui siltä että pituutta olisi tullut vähintään pari senttiä lisää. Puhun usein asiakkaillenikin selkärangan traktiosta (nikamien pitkittäisveto) joka vähentää painetta esim. välilevyjen/ nikamien välissä. Eräät joogassa tehtävät taivutusliikkeet, roikkuminen puolapuissa tai vaikka puun oksassa ja ilmajoogan inversioliikkeet tekevät siis erityisen hyvää selällesi juuri sen selälle suoman traktion takia. 

En ehkä vaihtaisi perusjoogaharjoittelua kokonaan ilmajoogaan, mutta tämä on ehdottomasti laji jota haluan kokeilla uudestaankin. Olenkin jo suunnitellut asiakkaani kanssa yhdessä tunnille menemistä ja nyt se tuntuu valmentajastakin turvalliselta kun on käynyt ensin testaamassa itsekseen.

Kiitokset Hennalle (joka kirjoitti omista kokemuksistaan tänne) ja Vertical Clubin Viljalle hurmaavasta kokemuksesta!

Suosittelen!


Lotta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Iloista päivää Sinulle!