torstai 29. elokuuta 2013

Testing!

Proteiini on nyt hip ja pop.

Keväällä maitorahkahyllyt huusivat kaupoissa tyhjyyttään ja nyt jo melkein parsakaalinkin kyljessä lukee "proteiinia!!". Siksipä heittäydyin ihan villiksi ja ostin Fast Protein Pudding Double Chocolate:a. Ihan siis testimielessä. Samaan testipiikkiin ostin myös saman valmistajan uutta heraproteiinimakua mustikka-vanilja. Pääasiassa suosin ravinnonsaannissa "oikeita" ravinnon lähteitä, kuten kasviksia, lihaa, riisä ja sen sellaista. Toisinaan ja tilanteen niin vaatiessa pitää kuitenkin vähän "doupata".

Juon aina treenin aikana ja jälkeen heraproteiinilisää BCAA:n kanssa jotta jaksan tehdä Stelioksen minulle suunnittelemat tiukat treenit ja kehoni palautuu nopeammin seuraavaa harjoitusta varten. Proteiini ja BCAA-aminohapot auttavat lihasten palautumisessa ja nopeuttavat proteiinisynteesiä. Suomeksi sanottuna, keho alkaa syömään itse itseään jos sille ei anna tarpeeksi rakennusaineita. Voimaharjoituksen kohdalla "syöminen" eli rakennusaineiden purkaminen startataan mm. kehon proteiinivarastoista eli lihaksista. 

Tiukkaan aikataulutettuina tai muutoin fyysisinä päivinä saatan ottaa proteiinilisää myös välipalaksi. Olisikin kiva joskus syödä vanukasta litkun juomisen tai paniikkipatukoiden sijaan. 

Vanukas vs. vanukas

                               Fast Pudding 100g           Maitosuklaavanukas X 100g
Proteiinia                75g                                   3,6g
Hiilihydraatteja       7,4g                                  20g
josta sokereita         3,4g                                  17g
Rasvaa                    1,9g                                  2,8g
Ravintokuitua         13,8g                                0,6g

Say no more.
Jauhe sekoitetaan maitoon, joten tuosta ravintoarvot kohoavat hieman korkeammiksi Fastin kohdalla, mutta silti uskaltaisin väittää että proteiinivanukas on parempi vaihtoehto kuin "tavallinen". Ainakin paperilla.

Mutta mitenkäs maku sitten?

Eka kokeilu oli vähän susi. Heitin tottumuksesta maidon ja jauheet sekoituspurkkiin (niinkuin teen treeniheran kanssa) ns. takapuolituntumalla ja lopputulos oli maultaan ätläkkä ja suutuntumaltaan paksun jauheinen. 
Toisella yrittämällä maltoin mitata maidon ja jauheen suhteet oikein ja johan oli erilainen vanukas! Raastoin päälle laadukasta tummaa suklaata, kookoshiutaleita ja puolukoita sunnuntain kunniaksi. Maku ei ollut maitosuklaavanukas X:n veroinen, mutta kukapa saa veden maistumaan viiniltä? Ottaen huomioon proteiinivanukkaan hyödyt verrattuna tavisvanukkaaseen, on lopputulos erittäin positiivinen.  Ja tämä pitää myös nälkää, ei vain heilauta verensokeria ylös ja takaisin alas. Herkkupäivänä taidan jatkossakin kuitenkin ottaa aitoa tavaraa vanukkaan sijaan!

Muistathan että kaikki missä lukee "PROTEIINIA" ei lähtökohtaisesti ole terveellistä tai optimaalista ravintoa. Siinä parsakaalissakin on proteiinia, mutta suhteessa esim. kananmunaan jää proteiinin määrä aika vähäiseksi. Toisaalta taas parsakaalin proteiinipitoisuus vaikkapa lehtisalaattiin verrattuna on aika suuri. Liian usein näissä nyt niin trendikkäissä proteiinituotteissa on myös lisäaineita ja muita terveydelle ei niin hyödyllisiä aineita. Siksi suosittelenkin nauttimaa kehon tarvitseman energian pääsääntöisesti monipuolisista oikeista asioista valmistetuista ruuasta! 

Sitä tapahtumaa voisikin kutsua ruokailuksi energiansaannin sijaan.


Lotta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Iloista päivää Sinulle!